motivatie van de oprichter.
Hoe het begon?
De passie voor Economie en de verwondering over de kracht van Excel gaven de vonk om in 2011 mijn eigen bedrijf op te starten. Het was het begin van een boeiende trip. De eerste jaren als zelfstandig consultant. Sinds 2018 met twee vaste medewerkers en enkele freelancers. Het initiële businessmodel was gebouwd op mijn economische opleiding gecombineerd met mijn uitgebreide kennis van Excel en Visual Basic. Dat bleek een goede keuze want de opdrachten kwamen vlot binnen. Ik verdeelde mijn activiteiten in drie onderdelen. Business Intelligence, Economische Analyse en Excel Wizard. De laatste twee zijn doorheen de jaren minder prominent geworden (je kan nog wel doorklikken naar hun originele pagina’s). Het gaf grote voldoening om mee te kunnen bouwen aan de groei van mijn klanten. Maar doordat de klanten groeiden, moest ik ook meegroeien; en dan vooral op vlak van technologie. Dat was echter te hoog gegrepen. PD-Consult kon pas meegroeien als ik de juiste technische expertise in huis haalde. En zo geschiedde.
Hieronder geef ik nog graag enkele van mijn inzichten en bedenkingen mee. Zeker geen absolute wijsheid, maar een manier waarop ik naar de dingen kijk.
Innovatie?
Heel vaak is innovatie een doelstelling. Ik zie innovatie in de eerste plaats als instrument.
Innovatie? het toverwoord van het moment en de sleutel tot succes? In zoverre zelfs dat de economische gezondheid van een land of regio wordt gemeten aan de hand van investeringen in innovatie? Innovatie is nuttig en nodig en eigenlijk inherent aan het menselijke zijn. Mensen waren al zeer innovatief bezig toen het woord nog lang niet bestond.
Innovatie kent voor mij verschillende verschijningsvormen. Er is de eerder ‘futuristische’ variant die zich per definitie op de lange termijn afspeelt. En er is de 'pragmatische' variant die bestaande technieken en concepten hergebruikt in een andere context. Pragmatische innovatie is op korte termijn vaak het meest rendabel, maar biedt ook garanties op de lange termijn. De belangrijkste voordelen van het hergebruiken van bestaande technieken:
Lage ontwikkelingskost
Draagvlak wellicht aanwezig
Kinderziekten zijn al doorleefd
Uiteraard schuif ik de ontwikkeling van eerder futuristische innovaties niet aan de kant, integendeel. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.
Efficiëntie?
Efficiëntie is de weg naar vele winsten. Winst in tijd, winst in arbeidsvreugde, maar uiteraard ook winst in geld en zelfs winst in effectiviteit.
Mijn persoonlijke missie is de efficiëntie en dus winst van mijn klanten gevoelig te verbeteren. Meestal geraken we al heel ver door enkele eenvoudige ingrepen of door de beschikbare informatie nuttig om te zetten in strategische informatie. Vaak is er een specifieke behoefte – al dan niet latent – om over bepaalde informatie te kunnen beschikken, maar ontbreekt het aan tijd of kennis om die informatie te genereren. Soms automatiseren we een aantal processen, soms gaan we dieper en wordt ook het proces herbekeken
"Omdat we het altijd al zo gedaan hebben" of "never change a winning team" zijn vaak gebruikte excuses om werkmethoden niet in vraag te stellen.
Door leereffecten zal het proces zelf inderdaad wellicht wel efficiënt verlopen. Maar mogelijk is de gevolgde methode niet de meest efficiënte om je doel te bereiken. Hier vinden efficiëntie en effectiviteit mekaar.
Adviseur?
Wanneer weet je genoeg om het beter te weten? Wellicht nooit…
Wat is dan je meerwaarde als consultant? Als je gelooft dat jouw kennis en expertise en goede aanvulling zijn op de kennis en expertise van je klant.
Hoe word je dan een goede consultant? Wanneer je mensen en organisaties benadert vanuit het standpunt dat jouw expertise aanvullend is op de kennis van je klant. Dan pas lever je toegevoegde waarde, dan pas mag je jezelf adviseur noemen.
Om die reden vertrouwen organisaties mij opdrachten toe. Samen werken we aan meerwaarde.
Kennis?
"Kennis is macht" (Fr. Bacon) en "Meten is weten". Enkele uitspraken die het belang van kennis onderstrepen. De laatste wordt soms nog aangevuld met "... en gissen is missen".
Intuïtief aanvoelen en gezond verstand zijn zeer waardevol om het verschil te maken. Ze leiden naar nuttige innovatie en effenen het pad naar voorsprong. Intuïtief aanvoelen en gezond verstand zijn echter zo veel meer waard als ze bevestigd worden door de feiten, dan kunnen ze ook efficiënt gebruikt en ingezet worden. Daarom is kennis een belangrijk bestanddeel in mijn projecten. Kennis komt dus voor optimalisatie, innovatie of efficiëntie. Weten waarom iets goed of fout loopt is het fundament van toekomstige verandering.